top of page

Est. SEPTEMBER 1st 2001

ATELIER IMKE MEESTER

BEELDENDE KUNST,  VRIJWERK & IN OPDRACHT

Beeldend kunstenares Imke Meester ( Amersfoort, 1966) werkt sinds 2000 als autonoom kunstenaar in meerdere disciplines waarbij er zowel in opdracht als vrij werk gerealiseerd wordt.

Door ruime interesse in- en fascinatie voor- diverse technieken en materialen is er in de loop der tijd een veelzijdige collectie ontstaan, variërend van o.a. gedetailleerde olieverfschilderijen en acryl op paneel tot sculpturen in marmer, brons en mixed media. Zowel de schilderijen, als de sculpturen hebben een realistisch of imaginair realistisch karakter, waarbij de schaduwkant van het bestaan in de verbeelding niet uit de weg gegaan wordt.

​

Rode draad in het werk is de natuur als inspiratiebron als ook maatschappelijke betrokkenheid. Frequent hebben de werken een verontrustende ondertoon. Imke Meester vormt sculpturen en schilderijen die ontsproten zijn aan een gevoel, een vluchtige ingeving die in eerste instantie slechts een beweging of een globale vorm aangeeft. Daarbij kenmerken vloeiende lijnen, dynamiek en contrasten in structuur haar werk. De sculpturen zijn realistisch / imaginair realistisch. In marmer ontstaan de ideeën vaak tijdens het verkennen van de ruwe brok steen. De scheuren in het materiaal, de tekening van de aders zijn een leidraad voor de uiteindelijke vorm. Vooral in marmer en graniet werkt ze graag met de contrasten in het materiaal, de ruwe oorspronkelijke schoonheid van de steen, gecombineerd met een gepolijste uitgewerkte vorm. Het werken in was voor de brons sculpturen biedt meer mogelijkheden voor detail. Maar ook hierin komen de contrasten in vorm en structuur terug.

In de mixed media beelden staat de vergankelijkheid centraal, geïnspireerd door de invloed van de elementen( de verwering) op steen en hout. Met een door haarzelf ontwikkeld procedé heeft zij de volledige vrijheid in het vormen tijdens de creatie met als eindresultaat sculpturen met een uiterlijk van fragiel, verweert porselein. Gaande het vormingsproces ontstaat de gedachte achter de vorm en worden de contouren duidelijker. Pas in het eindstadium wordt helder voor de kunstenares wat het eigenlijke beeld verwoordt.

​

Naast groot formaat olieverf doeken (vaak  met een magisch realistisch karakter), zijn er ook hedendaagse iconen, acryl op paneel, waarin de ruimtelijke en vlakke technieken verenigd worden. Door het hele oeuvre is als onderliggende gedachte de hang naar vrijheid en de beknotting ervan te voelen.

Kenmerkend in het werk zijn de vloeiende lijnen en het contrast in de belijning of in het materiaal.

​

Atelier Imke Meester

Ivige Leane 15

8629 WB Scharnegoutum

Email: info@atelierimkemeester.com
Tel: +31 (0)6 – 254 439 14

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page